WLTP

WLTP – preizkus delovanja vozil pri vsakdanji uporabi

 

WLTP je kratica za Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure – svetovno usklajeni preizkusni postopek za lažja vozila – in zahteva preizkus vozil v večjem razponu voznih pogojev kot zastareli novi evropski vozni cikel (NEDC), ki ga nadomešča. 


Septembra 2017 uvedene neizprosne preizkuse WLTP izvajajo v laboratorijskih pogojih pod strogim nadzorom ter z njimi merijo porabo goriva, izpuste CO2 in raven onesnaževalcev pri novih osebnih vozilih. Merili bodo tudi porabo energije električnih vozil in priklopnih hibridov.


Cilj novih preizkusov je uporabnikom zagotoviti realnejšo sliko delovanja vozila pri uporabi v vsakodnevnih voznih pogojih.  


Mazdini posodobljeni motorji SKYACTIV bodo seveda izpolnili zahteve najnovejših predpisov Euro 6d in bodo tudi v prihodnosti z novimi tehnologijami delovali skladno z omejitvami izpustov ter zagotavljali zabavno vožnjo v avtomobilih s čistimi in učinkovitimi pogonskimi sklopi.


Kaj je tako drugače pri teh novih preizkusih?

Doslej so vsa nova vozila v EU pred začetkom prodaje preizkusili z uporabo novega evropskega voznega cikla (NEDC). Ta nabor preizkusov so uvedli v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, od takrat pa so se spremenili avtomobili, ki so opremljeni z naprednejšimi tehnologijami, razmere na cestah in tudi vozne navade. Stari preizkus je namesto na dejanski temeljil na teoretični uporabi pri vožnji.

 

Sodobni avtomobili so pogosto opremljeni s štirikolesnim pogonom in klimatsko napravo, kar vse vpliva na izpuste in porabo, stari preizkus pa tega ni upošteval. Zaradi tega je prišlo do odstopanj med delovanjem v laboratoriju in dejansko vožnjo avtomobila.

 

Novi preizkusi WLTP predstavljajo velik korak naprej. Z novimi smernicami, ki upoštevajo temperaturo okolja, tlak v pnevmatikah in upor cestišča, so zasnovani za boljšo simulacijo vožnje v dejanskih razmerah. Obenem cikel WLTP traja 50 % dlje kot preizkus NEDC (30 namesto 20 minut), razdalja pri preizkusu je podvojena, prav tako sta povečani največja in povprečna hitrost pri preizkusu. 

WLTP – prednosti za voznike in lastnike

Z natančnejšo predstavo o porabi goriva in izpustih novega vozila boste bolje obveščeni. Tako boste lahko pred odločitvijo o nakupu primerjali realne preizkusne rezultate med različnimi avtomobili. Ker bodo preizkusi postali standard za vse avtomobile povsod po svetu, se boste lahko povsod zanesli na podatke.

 

WLTP spreminja način testiranja novih vozil, ne pa vašega občutka za volanom Mazde. Ta posebna vez med vozilom in voznikom tako kot pri konju in jezdecu deluje v popolni harmoniji in bo vedno bistvo vsake Mazde. Naši posodobljeni motorji SKYACTIV bodo izpolnjevali zahteve najnovejših predpisov Euro 6d glede omejitev izpustov in bodo tudi v prihodnosti z novimi tehnologijami delovali skladno z omejitvami izpustov ter zagotavljali zabavno vožnjo v avtomobilih s čistimi in učinkovitimi pogonskimi sklopi.

Preizkusi WLTP in spremembe bodo potekali v fazah

WLTP je za nove modele stopil v veljavo v sklopu novih standardov Euro 6c- in 6d-Temp 1. septembra 2017, za vsa na novo registrirana vozila pa bo veljal od 1. septembra 2018.

 

Do januarja 2019 bodo za vse nove avtomobile prikazani samo podatki WLTP.  
POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA O WLTP

Bodo podatki o porabi goriva in izpustih CO2 natančno odražali moj način vožnje?

Kot pri vsakem laboratorijskem preizkusu bo prihajalo do razlik med rezultati v laboratoriju in dejanskimi podatki pri vožnji. Podatki pri ciklu WLTP bodo kljub temu veliko bližji dejanskim vrednostim kot pri prejšnjem načinu testiranja.

Bo lažje razumeti, kako oprema za doplačilo v vozilu vpliva na porabo goriva?

Da. S ciklom WLTP bodo lahko vozniki in lastniki videli, kako različna platišča in pnevmatike, alarmni sistemi, parkirni senzorji, sedeži z električnim pomikom in druge možnosti vplivajo na porabo goriva. Prejšnji preizkus NEDC je uporabljal samo osnovni model vsakega vozila.  

Tehnologija

Zmogljivost brez kompromisov

Več o tem

Stik z nami

Vsa pomoč, ki jo boste potrebovali

Več o tem